آوین ویژه»

هشدار نارنجی سازمان هواشناسی؛ برف، کولاک و کاهش دما در راه است شهادت شماری دیگر از فلسطینی‌ها در حملات امروز رژیم صهیونیستی به غزه اعلام فهرست پذیرش‌های جدید بورس کالا جریمه ۶۷۰ فروشگاه و مغازه دارای برق غیر مجاز در کرمانشاه پشت پرده مذاکرات مستقیم میان حماس و دولت ترامپ حداقل و حداکثر عیدی کارگران در ۱۴۰۴ اعلام شد جوشش چشمه «کیو» خرم‌آباد استقبال رسمی پزشکیان از نخست‌وزیر عراق + فیلم سرانه مصرف ماهی در اصفهان افزایش یافت تروئیکای اروپایی: به‌دنبال حل‌وفصل دیپلماتیک موضوع ایران هستیم مجارستان: اتحادیه اروپا باید در تحریم‌های روسیه تجدیدنظر کند ترامپ: چرا باید به شما بگویم که به ایران‌ حمله میکنم یا نه؟ دوج کوین در بورس سوئیس/ امیدها برای DOGE زنده شد! توضیحات بانوی دالاهویی در خصوص جشنواره «گفاره‌ وه‌کول» رایزنی تلفنی وزرای خارجه آمریکا و فرانسه درباره سوریه و لبنان حضور بی سابقه دانش آموزان قزوینی در مراسم اعتکاف تعدیل نیرو در دولت فدرال آمریکا در دستور کار ماسک و راماسوامی نظارت بر بازار چناران در قالب تیم های بازرسی و گشت

1

دانشگاه پیام نور مشکل دیرینه کنکور را در سکوت حل کرد

  • کد خبر : 112306
  • ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱:۱۹
دانشگاه پیام نور مشکل دیرینه کنکور را در سکوت حل کرد

عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور در واکنش به اظهارت اخیر وزیر علوم گفت: محدود کردن دانشگاه پیام نور، تنها به تضعیف عدالت آموزشی و افزایش شکاف طبقاتی در آموزش عالی خواهد انجامید.

به گزارش خبرنگار مهر، یزدان شیرمحمدی عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور در یادداشتی به خبرگزاری مهر، در پاسخ به سخنان اخیر وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درباره نقش دانشگاه پیام نور در نظام آموزش عالی کشور آورده است:

جناب آقای دکتر حسین سیمایی صراف عزیز

در سال‌های گذشته، یکی از بحران‌های پنهان نظام آموزش عالی ایران، اضطراب کنکور، نابرابری در دسترسی به دانشگاه‌ها و تمرکز فرصت‌ها در مراکز استان‌ها بوده است. این روند در کنار رشد کمّی دانشگاه‌های شهریه‌محور و تجاری‌شده، سبب شکل‌گیری حس محرومیت و ناامیدی در لایه‌هایی از جامعه شد که یا امکان رقابت در کنکور را نداشتند یا شرایط اقتصادی و جغرافیایی تحصیل در دانشگاه‌های متمرکز را.

در چنین شرایطی، دانشگاه پیام نور با رویکردی آرام‌بخش، فراگیر و عدالت‌محور وارد عرصه شد. این دانشگاه با ساختاری نیمه‌حضوری، بهره‌گیری از محتوای آموزشی متمرکز و مبتنی بر منابع مکتوب مرجع، حضور اساتید متعهد و توانمند، ارزیابی‌های سراسری دقیق و فراهم ساختن امکان تحصیل از راه دور، توانست نقشی مؤثر در رفع تبعیض آموزشی، گسترش عادلانه فرصت‌های علمی و کاهش اضطراب ناشی از رقابت‌های آموزشی ناسالم ایفا کند.

از منظر روان‌شناسی، احساس تعلق، دیده شدن و فرصت برابر، نیازهایی بنیادین برای تقویت عزت‌نفس و انگیزه یادگیری‌اند.

پیام نور، با پذیرش دانشجویان در اقصی نقاط کشور، از جمله مناطق مرزی، محروم، و حتی در زندان‌ها و خانواده‌های کم‌درآمد، نشان داد که آموزش عالی می‌تواند عامه‌فهم، دردسترس و کرامت‌بخش باشد.

از منظر جامعه‌شناسی نیز، تأثیر پیام نور در جلوگیری از مهاجرت تحصیلی، کاهش گسیختگی خانواده‌ها، ماندگاری نخبگان در محل سکونت، و کاهش هزینه‌های جانبی آموزش، قابل تحلیل و اثبات است. این دانشگاه توانست آموزش را از مرکز به پیرامون انتقال دهد؛ اقدامی که تاکنون در سطح ملی بی‌نظیر باقی مانده است.

در اظهارات اخیر وزیر محترم علوم، از رقابت دانشگاه پیام نور و دانشگاه آزاد اسلامی به‌عنوان یک تجربه منفی در توسعه بی‌رویه آموزش عالی یاد شده است. با احترام به دغدغه ایشان، باید یادآور شد که این قیاس، چنان‌که در سخنان مطرح گردیده، فاقد دقت تحلیلی کافی است.

دانشگاه پیام نور نهادی دولتی است با مأموریت مشخص در جهت تحقق عدالت آموزشی و دسترسی همگانی به آموزش عالی؛ در حالی که بسیاری از مؤسسات شهریه‌محور، با اهداف اقتصادی و در برخی موارد، بدون حداقل استانداردهای علمی، توسعه یافته‌اند.

چگونه است که در مورد دانشگاه‌هایی که حتی فاقد هیئت علمی پایه (استادیار) هستند و با لابی‌گری‌های پشت‌پرده موفق به راه‌اندازی دوره‌های دکتری شده‌اند، کمتر نقد رسمی صورت می‌گیرد، اما دانشگاه پیام نور که با کمترین بودجه و بیشترین بهره‌وری علمی و آموزشی، سال‌ها در خط مقدم گسترش دانش ملی قرار داشته، این‌گونه در معرض هجمه‌های بولتن‌محور و رسانه‌ای قرار می‌گیرد؟

آیا جای پرسش نیست که این هجمه‌ها، ناخواسته زمینه‌ساز رشد مؤسسات غیرانتفاعی و افزایش درآمد مراکز شهریه‌محور می‌شود؟ محدود کردن دانشگاه پیام نور، به جای افزایش کیفیت آموزش، تنها به تضعیف عدالت آموزشی و افزایش شکاف طبقاتی در آموزش عالی خواهد انجامید.

دانشگاه پیام نور مشکل دیرینه کنکور را در سکوت حل کرد. بدون هیاهو و بدون ادعا میلیون‌ها نفر را از اضطراب روانی ورود به دانشگاه رهایی داد؛ از دانش‌آموزان مناطق دورافتاده گرفته تا مادران خانه‌دار، از کارمندان تا روستاییان. هیچ دانشگاهی در ایران نتوانست چنین گستره‌ای از جامعه را در خود جای دهد.

امید است سیاست‌گذاران، در تدوین برنامه‌های آینده آموزش عالی، نگاه دقیق‌تری به نقش پیام نور در آرام‌سازی روانی جامعه، توزیع عادلانه آموزش، و توسعه ملی داشته باشند؛ نه اینکه با قیاس‌های ساده‌ساز، زمینه محدودسازی یکی از مردمی‌ترین نهادهای علمی کشور فراهم شود.

لینک کوتاه : https://avindaily.ir/?p=112306

جویای نظرات شما هستیم

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین درج کامنت در آوین‌دیلی
  • کامنت‌های ارسالی شما، ابتدا توسط سردبیر آوینی ما بررسی خواهد شد.
  • اگر کامنت شما، حاوی تهمت یا افترا باشد، منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.