به گزارش خبرگزاری تسنیم علی شریعتی مقدم عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با اشاره به رونمایی از «دانشنامه زعفران» در کشور اظهار داشت: ایران خاستگاه محصول ارزشمند زعفران بوده و بیش از 90 ٪ تولید جهانی آن ایران و استانهای خراسان تولید می شود.
وی افزود: با توجه ظرفیت های بالقوه این محصول از لحاظ اقتصادی و بخصوص اشتغال روستایی و مدیریت منابع محدود آبی؛ لزوم صیانت از زعفران ایران با افزایش رقابت پذیری و افزایش راندمان بسیار ضروری و فوری است.
خالقِ «دانش نامه زعفران » به فعالیت فشرده و مداوم تیم های مختلف علمی برای جمع آوری این اثر به مقالات ، پتنت ها و دانش زعفران در بیش از یک سال گذشته اشاره نمود و یادآور شد با فعالیت هاو تحقیقات در حال انجام هر روزه جنبههای علمی تازه ای از این شاهکار خلقت که ارزشمندترین رستنی کائنات است بخصوص در مورد خواص دارویی آن شناخته می شود.
وی اظهار داشت: ایران از جنبه های مختلف بایستی مسئولیت شناخت کاملتر، حفظ و توسعه اصولی زعفران را برعهده داشته باشد و بر قدرت نفوذ در بازار و رقابت با ایجاد ارزش افزوده بیشتر در آن اهتمام بیشتری داشته باشد؛چرا که کشورهای متعددی در حال سرمایه گذاری در تولید و زنجیره ارزش آن هستند .
بنابراین گزارش، ایران علی رغم تولید 90٪ جهانی و ایجاد صنایع مرتبط بخصوص در بخش بسته بندی و بازاریابی پیوسته ی بخش خصوصی ؛ سهم به مراتب کمتری از ارزش اقتصادی زعفران در بازارهای بین المللی را بخود اختصاص داده است.
شریعتی مقدم رییس کمیسیون دانش بنیان ، اقتصاد دیجیتال و هوش مصنوعی اتاق بازرگانی صنایع ، معادن و کشاورزی خراسان رضوی و عضو هیأت نمایندگان اتاق ایران معتقد است بابرنامه ریزی درست و اجرای دقیق و رفع مشکلات فرصت بینظری در حوزه ی زعفران وگیاهان دارویی ، داروهای گیاهی ایران وجود دارد و رقم صادرات این حوزه تا سه میلیارد دلار در سال قابل افزایش است.
او بزرگترین مشکلات زعفران ایران را به سه بخش زیر تقسیم می کند.
1) ناشناخته بودن زعفران: بخصوص مفید و مؤثر بودن آن از جنبه های سلامتی مثل نشاط آور بودن ، تقویت قوای جنسی و قدرت بینایی ؛ تأثیر در پیشگیری از بیماری های مختلف مانند سرطان ، آلزایمر ، پارکینسون و … است.
در این راستا 4 جلد کتاب از تألیفات پرفسور حسین حسین زاده و سایر اساتید دانشکده داروسازی دانشکده فردوسی جاپ شده است .
دانشنامه زعفران با هدف ارتقاء جایگاه به معرفی ارزشها و شایستگی های «زعفران ایران » از جمله محققین و تولید کنندگان و فعالین پیشرو در این عرصه خواهد پرداخت.
2) کاهش راندمان در مزارع :راندمان تولید در 50 سال گذشته حدود 30٪ کاهش داشته و به رنج حدود متوسط 3 کیلو گرم از هر هکتار در سال کاهش داشته ؛این میزان تولید در برخی سالها متأثر از تغییرات اقلیمی و آب و هوایی به مراتب آسیب بیشتری هم دیده است. زعفرانکاران در بسیاری اوقات از این امر و نوسانات قیمت و نبود بیمه های مؤثرِ جبران کننده آسیب و زیان دیده اند.
توضیح اینکه بسیاری تولیدگنندگان پیشرو در مناطق مختلف رکوردهای برداشت بیش از 15 تا 25 کیلوگرم در هکتار را نیز بدست آورده اند.
طرح سرمایه گذاری بازآفرینی مزارع زعفران ؛ علاوه بر مسائل فنی و تکنیکی ؛ جذب سرمایه داخلی و خارجی برای رسیدن به متوسط تولید ده کیلوگرم در هکتار را در مزارع آرمانی و ارگانیک دنبال میکند.
پیشتر علی شریعتی مقدم با اجرای طرح «توسعه ارزشهای روستایی » که از جمله کشاورزی قراردادی در آن برای اولین بار در این صنعت عملیاتی شد موفق به دریافت جوایز ملی و بین المللی شده بود ؛یکی از موارد کارآفرین برتر به انتخاب سازمان کنفرانس اسلامی است.
3)مشکلات از جنبه های دیگر اقتصادی مانند وجود تعهدات ارزی و بیش بودها از سالهای قبل ؛ ضرورت سرمایه گذاری در اتوماسیون و زنجیره های ارزش پیشرفته ، بخصوص توسعه بازار تا رقم یک میلیارد دلار نیازمند طرح های تکمیلیِ تخصصی در این محصول است که عدم اجرای آنها از مشکلات جدی در این حوزه است.
در مراسمی برای رونمایی از این اثر مظفری استاندار خراسان رضوی ، صیدی رییس سازمان بورس و اوراق بهادار ایران و توکلی زاده رییس اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی خراسان رضوی ، خواجه نائینی معاون وزیر اقتصاد و دارایی، حسینی مدیر کل امور اقتصاد و دارایی خراسان رضوی مسئولان و دست اندرکاران اقتصادی ایجاد «دانشنامه زعفران» و شروع طرح تحقیقاتی «سرمایه گذاری بازآفرینی مزارع زعفران » را ستودند؛ این اقدام و سرمایه گذاری برای افزایش راندمان و رقابت پذیری از فعالیت های ضروری و مهم برای زعفران ایران تلقی می شود.
انتهای پیام/