آوین ویژه»

زلنسکی: امیدوارم ترامپ درک کند که پوتین قابل اعتماد نیست! آغاز ساخت نخستین پایگاه نظامی آمریکا در رقه سوریه با چراغ سبز جولانی ویژه برنامه ایام تخریب قبور ائمه بقیع (ع) در بندرعباس حضور ۱۸۰شرکت دانش‌بنیان در مرکز هاب فناوری قزوین ۷۰ کیلومتر بزرگراه در شمال سیستان و بلوچستان در سال ۱۴۰۳ ساخته شد نقطه به نقطه آذربایجان شرقی برایمان مهم است تأکید بر همکاری خودروسازان و قطعه‌سازان برای افزایش میزان تولید خودرو مسمومیت با گاز مونوکسید کربن، ۵ نفر را در اردبیل راهی بیمارستان کرد ساعر: حوثی‌ها، سازمان تروریستی خوانده شوند! آبگرفتگی معابر شهر آبدانان استقبال و بدرقه لاله‌های فاطمی در مدارس خرم‌آباد تشکیل کمیته ویژه حمل و نقل بین ایران و عراق/ آخرین جزئیات از پروژه راه‌آهن بصره – شلمچه شایعه عجیب درباره یحیی گل محمدی تکذیب شد مجوز ایجاد ۳ دانشکده مستقل دانشگاه لرستان اخذ شد فیدان: گسترش روابط همه جانبه با ایران را خواستاریم؛ به خاک سوریه طمع نداریم ۱۵۰۰ کلاس برای اسکان مسافران فرهنگی مازندران‌ مهیا شده است کاهش دما در استان‌های شمالی کشور خودکشی یک نظامی صهیونیست در قدس اشغالی

0

ضرورت تقویت ناوگان دریایی جهت دسترسی به بازار روسیه

  • کد خبر : 24668
  • ۱۷ آذر ۱۴۰۳ - ۲۳:۲۲
ضرورت تقویت ناوگان دریایی جهت دسترسی به بازار روسیه

نایب‌رئیس اتاق مشترک ایران و روسیه گفت: برای دسترسی به بازار روسیه، مسیر ترانزیتی از آذربایجان می‌گذرد که برای ایران به یک مانع تبدیل شده و باید به فکر تقویت مسیر دریایی باشیم.

به گزارش بازار، نایب‌رئیس اتاق مشترک ایران و روسیه ضمن تأکید بر نبود روبل موردنیاز در تجارت با روسیه گفت: آذربایجان در بازار روسیه رقیب ایران است و این رقابت در صادرات محصولات کشاورزی شدت بیشتری دارد و در همین حال خاک رقیب، مسیر اصلی ترانزیت کالا به بازار مستعدی مانند روسیه شده است.

روشنعلی یکتای قرابایی، نایب‌رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه از مانع‌تراشی‌های جمهوری آذربایجان در تجارت ایران و روسیه گفت و توضیح داد: این موضوع چند سالی است که دغدغه صادرکنندگان ایرانی در تجارت با روسیه شده است. آذربایجان در بازار روسیه رقیب ایران است و این رقابت در صادرات محصولات کشاورزی شدت بیشتری دارد و حالا خاک رقیب، مسیر ترانزیت کالا به بازار مستعدی مانند روسیه است، علاوه بر ایران ترکیه نیز در بازار روسیه رقیب ایران محسوب می‌شود با این تفاوت که ترکیه برای آذربایجان حکم یک پدرخوانده را دارد بنابراین رفتار تبعیض‌آمیز آذربایجان در ارتباط با همسایگان خود برای عبور از خاک این کشور اکنون به قدری برجسته شده که حتی خود روس‌ها هم به آن اذعان دارند و این گونه ضعف روابط دیپلماتیک به طور جدی بر تجارت ایران با روسیه تأثیرگذار بوده است.

وی افزود: در این شرایط راهکار مؤثر این است که ایران برای نفوذ بیشتر به بازار روسیه حمل دریایی را تقویت کند و از انواع شناورهای رورو و لاینر و حتی حمل هوایی سیستم لاجستیک خود را تقویت کند و بر رقبا غلبه داشته باشد با این حال اکنون وضعیت تردد کشتی‌ها و نحوه نرخ‌گذاری آنها نابه سامانی‌های قابل‌توجهی دارد.

یکتا تصریح کرد: روسیه در سال، ۷۰۰ میلیارد دلار با جهان تجارت دارد و سهم ایران از صادرات به این کشور تنها یک میلیارد دلار است و در این شرایط متأسفانه سازمان توسعه تجارت همکاری لازم را با بازرگانان ندارد و کیفیت عملکرد مدیران در این سازمان با اعضای اتاق‌های مشترک، کیفیت مطلوبی ندارد.

نایب‌رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه اظهار کرد: بازرگانان ایرانی در تجارت با روسیه با مشکل کمبود روبل مواجه هستند و در دریافت تأییدات لازم از بانک مرکزی و سازمان توسعه همکاری لازم با آنها نمی‌شود.

وی اضافه کرد: اگر بخش زیادی از تکیه ایرانی‌ها برای رسیدن به خاک روسیه مسیر ترانزیت آذربایجان نباشد این کشور با توجه به هزینه‌ای که بابت ترانزیت از ماشین‌های ایرانی می‌گیرد مدارای بیشتری خواهد داشت.

یکتا همچنین خبر داد: در پی مذاکرات بخش خصوصی بازرگانی روسیه و ایران دو طرف به توافق رسیدند از این پس خود در موضوع دعاوی و رفع اختلافات ورود و آنها را حل کنند.

لینک کوتاه : https://avindaily.ir/?p=24668

جویای نظرات شما هستیم

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین درج کامنت در آوین‌دیلی
  • کامنت‌های ارسالی شما، ابتدا توسط سردبیر آوینی ما بررسی خواهد شد.
  • اگر کامنت شما، حاوی تهمت یا افترا باشد، منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.