به گزارش خبرنگار مهر، نامدار صیادی شامگاه سهشنبه در جلسه شورای حفاظت از منابع آب لرستان، اظهار داشت: یکی از مهمترین اولویتها در بخش کشاورزی، بحث الگوی کشت است.
عدم رعایت الگوی کشت
وی با بیان اینکه در حوزه زراعت ۲۵ محصول عمده داریم، گفت: این محصولات در سطح آبی و در ۱۲۸ هزار هکتار اراضی لرستان کشت میشوند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان با تأکید بر اینکه همچنین بهصورت دیم ۴۵۸ هزار هکتار این محصولات زراعی کشت میشوند، گفت: هر ساله الگوی کشت این محصولات به استان ابلاغ میشود.
صیادی با اشاره به الگوی کشتی که برای کشت برنج به استان ابلاغ شده، هفت هزار و ۵۰۰ هکتار در سطح استان است، گفت: باتوجهبه تغییر اقلیم و شرایطی که بر استان حاکم است، این سطح را کاهش دادهایم.
وی یکی از دلایل عدم رعایت الگوی کشت را قیمت محصول در بازار عنوان کرد و گفت: کشاورز بر مبنای قیمت محصول تصمیم میگیرد و سپس اقدام به کشت میکند.
معضلی همیشگی «کشاورزان غیربومی»
رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان در ادامه، ورود کشاورزان غیربومی و اجاره اراضی با قیمتهای بالا به آنها را یکی دیگر از دلایل عدم رعایت الگوی کشت در استان برشمرد و افزود: انتقال آب به اراضی دیم، حفر چاههای غیرمجاز، قیمت بالای محصولات آب بر نسبت به محصولات راهبردی از دیگر چالشهای این حوزه هستند.
صیادی، افزود: هر ساله برای بهرهوری از آب، کارهایی در سطح استان در بخش کشاورزی صورتگرفته، به طور مثال برای کشت محصول پیاز که یک محصول آب بر است، هزار و ۸۰۰ هکتار تعیین شده اما ما هزار و ۵۰۰ هکتار در استان کشت کردهایم.
وی ادامه داد: کشت پیاز کلاً بهصورت نشایی است، این امر موجب میشود که مصرف آب به ۵۰ درصد کاهش یابد.
کاشت ۱۰۰ درصدی پیاز بهصورت نشایی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان با بیان اینکه برای اولینبار طرح پایلوت نخود را در شهرستان دلفان در راستای رعایت اصل تناوب، تغییر تاریخ کاشت از بهار به پاییز و استفاده از آب سبز صورت گرفت، گفت: توزیع بیش از ۹۰۰ هزار متر «نوار تیپ» رایگان در راستای کاهش مصرف آب و معادل ۹۰ تا ۱۰۰ هکتار از محصولات آب بر از دیگر اقدامات صورتگرفته بوده است.
صیادی، ادامه داد: تغییر تاریخ کشت برخی محصولات مانند سیبزمینی در سطح هزار هکتار از بهار به زمستان، توسعه کشت نشایی، مساعدت در خرید ۳۸ دستگاه مجهز به «نوار تیپ» در راستای صرفهجویی در مصرف آب، کاشت ۱۰۰ درصدی پیاز بهصورت نشایی و… از دیگر اقدامات صورتگرفته بوده است.
۲۲ هزار هکتار از باغات و اراضی کشاورزی در معرض خشکی
وی گفت: الان در دو منطقه عمدتاً بحران داریم، یکی از اراضی پایاب سد «ایوشان» و بهخصوص پایینتر از بند انحرافی «کاسیان» است، حدود ۱۴۷ هکتار از باغات ما در معرض خشکشدن هستند، برای تأمین آب احشام کشاورزان این منطقه با مشکل مواجه هستند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان، گفت: پیشنهاد مشخص ما این است که برای این منطقه به مدت دو روز، دو مترمکعب، آب از سد «ایوشان» باز شود، سپس یک مترمکعب بهصورت مداوم.
صیادی، تصریح کرد: سال گذشته حدود سه هزار هکتار کشت برنج در پاییندست سد «ایوشان» داشتیم، الان این عدد به ۳۰۰ تا ۴۰۰ هکتار کاهشیافته است که عمدتاً کشاورزان با مشکل کمبود آب مواجه شدهاند، اگر الان آبباز شود، دیگر فرصتی برای کشت برنج وجود نخواهد داشت، بلکه ما داریم آب احشام و باغات این منطقه را تأمین میکنیم.
وی ادامه داد: همچنین ۴۸۵ هکتار باغ ۴۷ روستای چگنی، ویسیان و نزدیک معمولان، دچار کمبود آب هستند. راه این است که از طریق تانکرهای آبرسان مشکل را دراینرابطه حل کنیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان، تصریح کرد: در حال حاضر سه هزار و ۲۰۰ هکتار از باغات استان و ۱۹ هزار هکتار از اراضی کشاورزی لرستان در معرض تهدید و خشکی هستند.