آوین ویژه»

پیش‌تولید «گاندو ۳» با یک پرونده ویژه شروع شد جایگاه کتابخانه‌های دانشگاهی در نظام آموزش عالی کشور بررسی می‌شود «بازی قدرت» به سبک پوتین؛ کرملین فرستاده ترامپ را ۱۲ ساعت معطل کرد واکنش حماس به سیاست جنایتکارانه صهیونیستها علیه ساکنان غزه تصاویر دلخراش؛صهیونیست‌ها خبرنگار فلسطینی را زنده در آتش سوزاندند+فیلم ترامپ: تنها چند هفته به ایران فرصت می دهیم ۱۰۶ طرح راهداری خراسان رضوی به بهره برداری رسید قدس فریاد جهانی مسلمین و وحدت و مقاومت تنها راه نجات فلسطین است آغاز عملیات اجرایی مجتمع آبرسانی امیرکبیر به ۳۴ روستای استان مرکزی پیش بینی بارش‌های پراکنده از امروز در قم ترامپ یک ملکه جدید انتخاب کرد! تصاویر لحظه ترور شهدای پلیس راهور در ریگان کرمان مقام سابق صهیونیست کابینه نتانیاهو را به کارشکنی در روند تبادل اسرا متهم کرد الجولانی: ما سربازان عادی را عفو کردیم اما فرماندهان جنایتکار را محاکمه خواهیم کرد سال ۱۴۰۴؛ سال تحول در حوزه شرکت‌های دانش بنیان باشد سایه بازار سیاه بلیت بر جشنواره موسیقی فجر در نیشابور کمبود بلیت هواپیما برای برگشت مسافران نوروزی وجود نداشت آئین «گرگیعان» در شبیشه اهواز

0

کتاب «ساختار اجتماعی، فضاهای شهری و آثار معماری عصر قاجار»در همدان منتشر شد

  • کد خبر : 32323
  • ۲۹ آذر ۱۴۰۳ - ۲:۳۵
کتاب «ساختار اجتماعی، فضاهای شهری و آثار معماری عصر قاجار»در همدان منتشر شد

همدان _ «ساختار اجتماعی، فضاهای شهری و آثار معماری عصر قاجار» کتابی مرجع در دستیابی به تاریخ معماری عصر قاجار است که منتشر شده و به زودی رونمایی می‌شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب «همدان: ساختار اجتماعی، فضاهای شهری و آثار معماری عصر قاجار» عنوان کتابی تألیف رضا نظری ارشد، عضو هیئت علمی و استادیار باستان‌شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان و دانش‌آموخته دکتری رشته باستان‌شناسی در گرایش هنر، معماری و شهرسازی دوران اسلامی از دانشگاه تهران و با همکاری حسن کریمیان استاد باستان‌شناسی همان دانشگاه است.

کتاب در هفت فصل به نگارش درآمده است که فصل اول به «مبانی نظری و پیشینه تحقیق در خصوص شهرهای باستانی ایران» می‌پردازد.

«بسترهای شکل‌یابی و توسعه شهرهای شهر همدان» عنوان فصل دوم کتاب است، در این فصل به موضوعاتی همچون اوضاع جغرافیایی و بسترهای تاریخی مؤثر در حیات تاریخی شهر در گذر زمان و همچنین تحولات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و تغییر و تحولات شهری و شهرسازی همدان در عهد قاجار پرداخته شده است.

فصل سوم به موضوع «سازمان‌های اجتماعی همدان در عهد قاجار» اختصاص یافته است، از مهم‌ترین بخش‌های این فصل معرفی اقلیت‌های دینی ارامنه و یهودیان همدان در عصر قاجار و بررسی اوضاع اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی آن‌ها در همدانِ عصر قاجار است.

فصل چهارم به «فضاهای شهری و آثار معماری شهر همدان در دوره قاجاریه» شامل بناهای مذهبی، بناهای تجاری، بناهای عام‌المنفعه، بناهای اربابی و حکومتی و بناهای مسکونی پرداخته است.

در فصل پنجم با عنوان «تحلیل داده‌های مطالعه شده» اطلاعات، مدارک و اسناد ۷۰ بنای بازمانده از عصر قاجار در شهر همدان از دیدگاه‌های مختلف از جمله بر اساس نوع کاربری و عملکرد، میزان نقش گروه‌های مختلف اجتماعی در پدیدآیی آثار معماری، تحلیل جهت‌گیری ساختمان‌ها و بناها، تحلیل جهت‌گیری ورودی و ارتفاع ساختمان‌ها و تحلیل بناها و آثار معماری مطالعه شده از جنبه وقف بررسی و تحلیل شده‌اند و فصل ششم نتیجه‌گیری و ارائه پیشنهادات نام گرفته است.

این کتاب در ۷۱۵ صفحه و به صورت تمام رنگی با جلد سخت (گالینگور) در انتشارات سازمان جهاد دانشگاهی تهران به زیور طبع آراسته شده است.

شهرها را می‌توان اصلی‌ترین کانون‌های ظهور تمدن و از گنجینه‌های فرهنگی با ارزشی به شمار آورد که بدون شناخت آن‌ها بررسی تاریخ تحولات زندگی بشر میسر نمی‌شود.

بر این اساس مطالعه شهرها و فضاهای برجای مانده از ادوار گذشته، سهم به سزایی در درک ساختار سیاسی، اداری، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جوامع به‌وجود آورنده آن‌ها دارد.

بافت قدیم شهرها را همچنین می‌توان حافظه تاریخی آن‌ها به شمار آورد. این مجموعه‌ها، گنجینه‌های گران‌بهایی از تاریخ تمدن ملت‌ها و اقوام مختلف را در خود جای داده و اطلاعات ارزشمندی از فرهنگ، اعتقادات مذهبی، فنون و هنرها، اوضاع فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و… از جوامع گذشته را در اختیار محققان رشته‌های گوناگون قرار می‌دهند.

معماران، شهرسازان، دست‎اندرکاران مرمت آثار و … هر کدام با روش‌ها و دیدگاه‌های خود به مطالعه و تحلیل فضاهای کهن و بافت قدیم شهرها مباردت می‌ورزند، لیکن امروزه باستان‎شناسی فضاها به‎عنوان شاخه‎ای از علم باستان‎شناسی با بهره‎گیری از علوم دیگر، روش‌های ویژه و تکنیک‌های خاصی را به عرصه مطالعه فضاهای کهن و بافت قدیم شهرها وارد ساخته است.

در واقع مطالعه فضاهای زیستی کهن ایران و بافت‌های تاریخی شهرها، ضرورتی است که بخشی از فعالیت‌های علمی باستان‌شناسان را به خود اختصاص داده است. علی‎رغم آن‌که شهرهای کهن ایران اکثراً مدفون بوده و یا به شکل فضاهای مخروبه باقی مانده‎اند، نمونه‌های اندکی نیز به اندازه‎ای سالم و دست‌نخورده، برجایند که با اطمینان می‌توان ویژگی‌های آن‌ها را ثبت کرده و تحلیل کرد.

پژوهشی که نتایج آن در نوشتار حاضر منعکس شده، در پی آن بود که با اتکا به آثار معماری و شواهد باستان‌شناسانه به پرسش‌هایی در خصوص چگونگی شکل‌یابی و توسعه ساختار فضایی بافت تاریخی شهر همدان و نقش و جایگاه گروه‌های مختلف اجتماعی دوره قاجار در پدیدآیی آثار معماری و بافت شهری پاسخ گوید.

مطالعه بافت تاریخی شهر همدان، پاسخ به پرسش‌هایی را ضروری می‌ساخت، از جمله آنکه، عوامل توسعه یا افول شهر همدان و الگوی حاکم بر شکل‌یابی سازمان فضایی این شهر در عصرِ قاجار کدامند؟ دیگر آنکه، کدام گروه‌های اجتماعی در شکل‌یابی سازمان فضایی و پیدایش آثار شاخصِ معماری شهر همدان در این دوران دخیل بوده‌اند؟

گفتنی است، در این کتاب عکس‌ها، نقشه‌ها و پلان‌ها برای وضوح بیشتر رنگی است و برای دانشجویان معماری، شهرسازی، باستان‌شناسی و تاریخ جزو کتب مرجع به حساب می‌آید.

لینک کوتاه : https://avindaily.ir/?p=32323

جویای نظرات شما هستیم

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین درج کامنت در آوین‌دیلی
  • کامنت‌های ارسالی شما، ابتدا توسط سردبیر آوینی ما بررسی خواهد شد.
  • اگر کامنت شما، حاوی تهمت یا افترا باشد، منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.