آوین ویژه»

جریمه بی حجابی از حقوق کارگر ایرانی سبقت گرفت کتاب «امثال و کنایات در سنجه آیات و روایات» روانه بازار نشر شد طرح جنجالی سولانا برای تغییر نرخ تولید توکن به رأی گذاشته شد! «ایلان ماسک» نخست وزیر انگلیس را به مداخله در انتخابات آمریکا متهم کرد کشف جسد ۲ مرد جوان پس از یک هفته طرح ساماندهی کارکنان دولت به ایستگاه پایانی رسید اسکار ۲۰۲۵ و غافلگیری‌ها و شگفتی‌هایش؛ آنها که آمدند، آنها که نیامدند پرنده سیاه اتریش به پرواز درآمد /فیلم یحیی سریع: یک هدف نظامی در یافا را با موشک مورد اصابت قرار دادیم/ پشتیبانی از غزه متوقف نمی شود «حجت مددخانی» رئیس شورای هیئت مذهبی استان قزوین شد محکومیت ۷۰۰ میلیاردی متخلفان اقتصادی در یزد شهید صیاد شیرازی نماد ایثار و فداکاری در دفاع از میهن است فراخوان جذب هیئت علمی در دانشکده علوم پزشکی تربیت مدرس آندوسکوپی نوزاد ۲ کیلوگرمی‌ با موفقیت‌ در بندرعباس انجام شد بندر نئوم: رویای عربستان برای ساخت ابربندر جهانی کاهش دما در استان‌های شمالی کشور چرا رنگ قرمز مشهور یوتیوب مثل قبل نیست؟ موضوعات مهم اقتصادی استان اصفهان احصاء و تبیین ‌شود/ تضاد منافع در اتاق بازرگانی طبیعی است

0

شکوه معماری ایرانی و میزبانی نوروزی در میراث جهانی بیرجند

  • کد خبر : 95218
  • ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۲:۲۲
شکوه معماری ایرانی و میزبانی نوروزی در میراث جهانی بیرجند

بیرجند- باغ و عمارت جهانی اکبریه بیرجند، یکی از گنجینه‌های ارزشمند تاریخی خراسان جنوبی است که آوازه آن نه تنها در ایران بلکه در سطح جهانی نیز با ثبت جهانی این باغ به گوش همگان رسیده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: باغ‌های ایرانی مانند معماری ایرانی منحصر به فرد است که در آنها جلوه‌ای از جمال و کمال و زیبای دیده می‌شود.

در باغ‌های مناطق گرم و خشک ایران برای درامان ماندن از آفتاب طاقت فرسا، تلاش شده تا بیشترین سایه با بهره گیری از روش‌های متنوع مختلف ایجاد شود.

در باغ‌های تاریخ خراسان جنوبی چون باغ امیر آباد، قلعه باغ مود، باغ شوکت آباد، باغ رحیم آباد و… مانند دیگر باغ‌های ایرانی که در حاشیه کویر شکل گرفته‌اند، بیشتر آنها با دو فضای مجزای معماری و دو محیط، باغ آرایی شده‌اند.

باغ و عمارت جهانی اکبریه بیرجند، یکی از این گنجینه‌های ارزشمند تاریخی خراسان جنوبی است که آوازه آن نه تنها در ایران بلکه در سطح جهانی نیز با ثبت جهانی این باغ به گوش همگان رسیده است.

این باغ تاریخی که قدمت آن به دوره زندیه بر می‌گردد به‌عنوان یکی از ۱۰ اثر ثبت‌شده استان در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد که شکوه و زیبایی آن در طول سال و به ویژه در ایام نوروز، نظر بسیاری از گردشگران و علاقه‌مندان به معماری ایرانی را به خود جلب می‌کند.

شکوه معماری ایرانی و میزبانی نوروزی در میراث جهانی بیرجند

ویژگی شاخص باغ جهانی اکبریه بیرجند، تأثیرات معماری ایرانی و تزئینات منحصربه‌فردی است که در آن بهترین شکل ممکن جلوه کرده است.

جریان آب در این باغ از بالاترین نقطه آن آغاز و به‌تدریج به سمت پایین هدایت می‌شود، جریانی که نه‌تنها بر زیبایی باغ اضافه کرده، بلکه نمایشگاهی از شکوه و عظمت معماری ایرانی در هم‌نشینی آن با طبیعت در این فضای بسیار دل انگیز ایجاد شده است که دل هر رهگذری را می‌رباید تا برای لحظاتی هم که شده، محو این زیبایی و شکوه و عظمت شود.

معماران این بنای تاریخی آن را طوری طراحی کرده‌اند که در آن آسمان را به زمین بیاورند و زمین را به آسمان ببرند؛ مفهومی که در متن یونسکو به آن به خوبی اشاره شده است.

توسعه این باغ در دوران قاجار و پهلوی سبب شده که شکل فعلی آن به وجود آید اما هنوز در بخش‌هایی از باغ، به‌ویژه در قسمت‌های بالایی، آثار و نشانه‌های از دوره زندیه به خوبی مشاهده می‌شود.

از دیگر ویژگی‌های شاخص معماری این بنای تاریخی، معماری خاص عمارت اکبریه، با ترکیب معماری ایرانی و تأثیرات آن از معماری روسی و ترکی، نمونه‌ای بی‌نظیر را در آن از تلفیق هنرهای مختلف به وجود آورده است.

گنبد کلاه‌فرنگی و تزئینات مقرنس لانه‌زنبوری آن از دیگر ویژگی‌های شاخص معماری این بنا است که نشان‌دهنده نبوغ معماران ایرانی است.

شکوه معماری ایرانی و میزبانی نوروزی در میراث جهانی بیرجند

این روزها وجود نخستین نمایشگاه نسخ خطی قرآن در نگارخانه سرو عمارت باغ جهانی اکبریه در کنار همه زیبایی‌های طبیعی و تاریخی آن، توجه بسیاری از بازدیدکنندگان از این باغ از مسئولان استانی چون استاندار و معاونانش گرفته تا فرماندار و رئیس مجمع نمایندگان خراسان جنوبی و خبرنگاران و مسافران و گردشگران نوروزی را به خود جلب کرده است.

رئیس انجمن گردشگری پایدار خراسان جنوبی گفت: این منطقه با توجه به موقعیت جغرافیایی خود در مسیر جاده ابریشم، همواره مرکزی برای تبادل فرهنگی و اقتصادی در طول تاریخ بوده است.

به گفته احمد کاشانی آثار تاریخی موجود در این منطقه، دلیلی بر شکوفایی و توسعه‌ای است که درگذشته در این دیار کویری وجود داشته است و در کنار این شکوه و عظمت تاریخی، باغ اکبریه با مشکلاتی مانند کاهش منابع آبی، تهدید قنات باغ به دلیل ساخت‌و سازهای پیرامونی و کاهش دبی آب چاه‌ها مواجه است که از آنها به عنوان چالش‌های جدی در این خصوص می‌توان یاد کرد که اقداماتی برای جبران آن پیش بینی شده است.

باغ و عمارت جهانی اکبریه در گذشته هسته مرکزی روستای اکبریه را تشکیل می داده است که با ۵.۳ هکتار در انتهای خیابان معلم بیرجند و در دل بافت سنتی روستای اکبریه قرار دارد.

در حال حاضر در باغ و عمارت جهانی اکبریه بیرجند، موزه‌های فرش، مردم شناسی و باستان شناسی و مشاهیر، نگارخانه سرو و بازارچه دائمی صنایع دستی استقرار پیدا کرده‌اند و در ایام نوروز هر سال سیاه چادری در جلوی درب ورودی آن برپا می‌شود که در آن با ارائه تولیدات روستایی و عشایری سرزمین کویری خراسان جنوبی به همراه نان تنوری تازه و آش و… از مسافران و گردشگران نوروزی پذیرایی می‌شود.

لینک کوتاه : https://avindaily.ir/?p=95218

جویای نظرات شما هستیم

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین درج کامنت در آوین‌دیلی
  • کامنت‌های ارسالی شما، ابتدا توسط سردبیر آوینی ما بررسی خواهد شد.
  • اگر کامنت شما، حاوی تهمت یا افترا باشد، منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.