به گزارش اقتصاد آنلاین، داریوش اسماعیلی، رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی در پنل مراسم نکوداشت روز ملی معدن بیان کرد: ما در سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی، سه وظیفهی اصلی برای خود تعریف کردهایم که در سرفصل برنامههایمان قرار دارد که شامل تولید دادههای پایه، جمعآوری، تجمیع، استانداردسازی و نهایتاً انتشار دادهها، بهویژه برای فعالان بخش معدن و صنایع معدنی و بهکارگیری روشهای نوین اکتشاف، بهویژه در جاهایی که سایر بخشها آمادگی استفاده از این روشها را ندارند، میباشد.
اسماعیلی افزود: در تمام این محورها، جهتگیری اصلی ما استفاده از ظرفیت بخش خصوصی هم در ارائه خدمات اکتشافی به جامعه و هم در سرمایهگذاری در بخش اکتشاف است.
وی ادامه داد: در حوزه خدمات اکتشافی با بهرهگیری از ظرفیت بخش خصوصی، خدمات خود را در سال ۱۴۰۴ به ۶ تا ۷ برابر سالهای گذشته افزایش دادهایم. مهمترین اقدامی که در تولید دادههای پایه انجام میدهیم، تهیه نقشههای زمینشناسی کاربردی است. این نقشهها در سه لایه زمینشناسی، ژئوشیمی و زمینشناسی اقتصادی تهیه میشوند.
وی گفت: در ۵ سال گذشته، حداکثر توان تولید ما ۲۰ نقشه در سال بوده است، اما برای سال ۱۴۰۴، برنامهریزی برای تهیه ۱۲۰ نقشه صورت گرفته است؛ شامل ۲۰ نقشه توسط همکاران سازمان و ۱۰۰ نقشه دیگر (یعنی حدود ۳۰۰ پروژه) توسط بخش خصوصی که بخشی از آنها نیز واگذار شدهاند.
اسماعیلی گفت: دانشگاههایی مانند تهران، شیراز، زنجان، شهید بهشتی، خوارزمی و سایر دانشگاهها در این پروژهها مشارکت دارند. همچنین برای مابقی، از طریق مناقصه عمومی، شرکتها و سازمانهای نظام مهندسی انتخاب میشوند.
وی مطرح کرد: برای اجرای این ۳۶۰ پروژه، اگر تنها برای هر پروژه ۵ نفر نیرو لازم باشد که البته بیشتر است، بیش از ۱۸۰۰ نیروی متخصص نیاز داریم. هدف این است که در دو تا سه سال آینده، از تمام فارغالتحصیلان واجد شرایط در رشته اکتشاف زمینشناسی استفاده شود.
معاون وزیر صمت گفت: بخش دیگری که دنبال میکنیم، مشارکت بخش خصوصی در سرمایهگذاری در اکتشاف است. طرحی آماده شده که ظرفیت معدنی بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان را برای جذب سرمایهگذاران بخش خصوصی آماده کرده است. این مشارکت سهجانبه بین بخش خصوصی، سازمان زمینشناسی و معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت تعریف شده است. بستههای خدماتی مشخص و عملیات اکتشافی تعریف و نظارت میشود، سرمایه از سوی بخش خصوصی تأمین میشود، و شرکتهای دارای صلاحیت برای اجرای عملیات معرفی میگردند. در نهایت، محصول اکتشاف به صورت امتیاز به سرمایهگذار واگذار خواهد شد.
وی گفت: هدف دیگر ما اضافه کردن لایه چهارمی به نقشههای زمینشناسی با عنوان ژئوفیزیک هوایی است که در اختیار بخش خصوصی قرار میگیرد و آگهی آن نیز منتشر خواهد شد. پیشبینی ما این است که تا پایان امسال، بتوانیم سرمایهگذاری حدود ۳۰ همت را در این حوزه فعال کنیم.
اسماعیلی گفت: موضوع دیگر، انتشار دادهها است که همواره خواسته اصلی بخش خصوصی بوده است. خوشبختانه در برنامه توسعه هفتم، تکلیف به انتشار این دادهها شده است. در حال حاضر، تمام دادهها، نقشهها، تولیدات و گزارشهای سازمان زمینشناسی در سایت این سازمان و در بخش پایگاه دادهها قابل مشاهده و استفاده هستند. برخی از دادهها، مانند نقشههای زمینشناسی، رایگان و قابل دانلود هستند و بخشی نیز با هزینه بسیار اندک حدود یکهزارم هزینه تولید قابل دسترسیاند.
اسماعیلی گفت: دادههای سازمان ایمیدرو نیز بهتدریج بارگذاری شدهاند و بیش از ۵۰ درصد آنها اکنون روی پایگاه داده قرار دارند. هدف این است که تا پایان شهریور، تمام دادههای وزارت صمت، شامل ایمیدرو، معاونت معدنی و استانها در پایگاه دادهها بارگذاری شود.
معاون وزیر صمت گفت: علاوه بر این، دو مجموعه دیگر یعنی سازمان انرژی اتمی و وزارت نفت نیز دادههای زمینشناسی و اکتشافی ارزشمندی دارند. با این دو نهاد جلسات متعددی برگزار شده و گامهای اولیه برداشته شده است. سازمان انرژی اتمی دادههای خود را مطابق با فرمت و استانداردهای موردنظر در اختیار گذاشته و در پایگاه دادهها قرار دارد. وزارت نفت نیز بخش قابل توجهی از نقشههای خود را بارگذاری کرده است.