حرف زدن در خواب نوعی پاراسومنیا است اما به اندازه راه رفتن در خواب خطرناک نیست؛ تنها ممکن است صدای حرف زدن شما اطرافیان را از خواب بیدار کرده و باعث بدخواب شدن آنها شود.
حرف زدن در خواب زمانی اتفاق میافتد که در چرخه خواب اختلال به وجود میآید و گاهی اوقات از یک حرف زدن نامفهوم به سمت بلند بلند صحبت کردن و حتی فریاد کشیدن پیش میرود.
مطالعات نشان میدهند که علت حرف زدن در خواب، میتواند تحت تأثیر عوامل مختلفی مانند فعالیت مغزی در خواب، استرس، خستگی شدید و حتی ژنتیک رخ دهد که در برخی شرایط میتواند با اختلالات خواب یا مشکلات عصبی مرتبط باشد.
در ادامه این مطلب، به بررسی علل و درمان حرف زدن در خواب میپردازیم.
علت حرف زدن در خواب چیست؟
حرف زدن در خواب معمولاً نتیجه فعالیت مغز در مراحل مختلف خواب است. در برخی از افراد، حرف زدن در خواب بهطور طبیعی و بدون دلیل خاصی اتفاق میافتد و معمولاً بهعنوان یک رفتار غیرارادی در نظر گرفته میشود. ولی ممکن است فرد به دلایل زیر در خواب حرف بزند:
1- اختلالات خواب: مشکلات خواب مانند آپنه خواب یا اختلالات رفتاری در خواب REM میتوانند باعث بروز این حالت شوند.
2- فعالیت مغزی در خواب: مغز حتی در زمان خواب نیز فعال است و در برخی افراد، این فعالیت به شکل گفتار نمود پیدا میکند.
3- استرس و اضطراب: افزایش سطح استرس میتواند باعث فعالیت بیش از حد سیستم عصبی در هنگام خواب شود، بهخصوص در مواقعی که فرد تحت فشار روانی باشد.
4- خواب نامنظم: افرادی که دچار بیخوابی مزمن یا خواب ناکافی هستند، بیشتر مستعد تجربه خوابگویی هستند.
5- عوامل ژنتیکی: مطالعات نشان دادهاند که تمایل به حرف زدن در خواب میتواند ارثی باشد و در خانوادههایی که سابقه آن را دارند، شایعتر است.
4- هنگام تب و مصرف برخی داروها: افزایش دمای بدن در زمان بیماری یا مصرف برخی داروها بر سیستم عصبی تأثیر میگذارند.
مواردی که در اینجا به طور خلاصه بیان کردیم برگرفته از مقاله منتشر شده در مجله سلامت رواندرمان ravandarman است که به طور کامل در مورد علت حرف زدن در خواب پرداخته است. رواندرمان وبسایت تخصصی روانشناسی و روانپزشکی است که علاوه بر ارائه خدمات مشاوره و روانشناسی، مطالب علمی و معتبر در مورد انواع اختلالات و مشکلات روانی، همراه با راهکارهای روانشناسی منتشر میکند.
آیا حرف زدن در خواب خطرناک است؟
حرف زدن در خواب ممکن است نشانهای از فعالیتهای ناخودآگاه مغز باشد که نیازی به درمان ندارد. اما گاهی این پدیده میتواند نشانهای از یک اختلال خواب یا مشکل عصبی باشد. تشخیص این موضوع به شدت، تکرار و علائم همراه آن بستگی دارد.
اگر فرد تقریباً هر شب در خواب صحبت میکند و این حالت با گذر زمان کاهش نمییابد، میتواند نشانهای از مشکلات زمینهای خواب باشد. و یا اگر او همزمان با حرف زدن، حرکات شدید بدنی، فریاد زدن یا رفتارهای خشونتآمیز نشان دهد، ممکن است دچار اختلال رفتار خواب REM باشد.
بعضی مواقع نیز فرد پس از حرف زدن در خواب احساس خستگی شدید، گیجی یا عدم تمرکز در طول روز دارد که این موضوع نشاندهنده آپنه خواب یا دیگر اختلالات مرتبط با خواب باشد.
اگر فردی قبلاً چنین تجربهای را نداشته و پس از یک حادثه یا تجربه ناخوشایند به این مشکل دچار شده است، این اختلال نشاندهنده استرس و اضطراب زیاد است که حتی بر کیفیت خواب او تأثیر گذاشته است. در این شرایط، بهتر است حرف زدن در خواب را بهعنوان یک هشدار جدی در نظر گرفته و هرچه سریعتر به یک روانشناس متخصص مراجعه کند.
درمان حرف زدن در خواب
از آنجایی که حرف زدن در خواب معمولاً بیخطر و گذرا است، در بیشتر موارد نیازی به درمان پزشکی ندارد. اما اگر این وضعیت مکرر باشد و باعث اختلال در خواب فرد یا اطرافیان شود، میتوان با تغییر سبک زندگی و مراجعه به روانشناس، آن را کاهش داد.
یکی از اصلیترین دلایل حرف زدن در خواب، اضطراب و تنشهای روزمره است. تکنیکهای آرامسازی مانند مدیتیشن، یوگا و تمرینهای تنفس عمیق میتوانند به بهبود کیفیت خواب کمک کنند.
علاوه بر این، ایجاد یک الگوی خواب منظم و تنظیم ساعت خواب و رعایت بهداشت خواب، مانند خوابیدن و بیدار شدن در زمان مشخص، میتواند به کاهش این مشکل کمک شایانی کند.
بسیاری از متخصصان خواب، توصیه میکنند از مصرف مواد محرک قبل از خواب خودداری کنید. مصرف کافئین، نیکوتین و الکل قبل از خواب میتواند بر عملکرد سیستم عصبی تأثیر گذاشته و احتمال حرف زدن در خواب را افزایش دهد.
همچنین، در نظر داشته باشید خواب کافی و باکیفیت یکی از مهمترین عوامل در کاهش فعالیت غیرعادی مغز در هنگام خواب است. بهتر است حداقل ۷ تا ۹ ساعت خواب شبانه داشته باشید.
اگر حرف زدن در خواب همراه با حرکات شدید، کابوسهای شبانه یا وقفههای تنفسی باشد، ممکن است به یک اختلال خواب جدیتر مانند آپنه خواب یا اختلال REM مرتبط باشد. در چنین شرایطی، ارزیابی تخصصی توسط پزشک و روانشناس لازم است.
با رعایت این راهکارها، مشکل حرف زدن در خواب، به شکل محسوسی کاهش پیدا میکند. اما اگر این وضعیت ادامهدار بود بهتر است به یک روانشناس مراجعه کنید تا با ریشهیابی علت حرف زدن در خواب بتواند تا حد زیادی به کاهش این مشکل کمک کند.
گاهی اوقات برای درمان حرف زدن در خواب، ترکیبی از دارودرمانی و رواندرمانی نیاز است. در این موارد روانشناس شما را به پزشک مربوطه ارجاع میدهد تا در کنار رواندرمانی مصرف دارو را نیز شروع کنید تا به نتیجه بهتری دست پیدا کنید.
چه زمانی باید به روانشناس مراجعه کرد؟
اگر اطرافیان شما مدام از شما بابت مشکل حرف زدن در خواب گله و شکایت میکنند و این مورد باعث اختلال در خواب یا روزمرگی شما میشود، زمان آن رسیده که به یک روانشناس متخصص مراجعه کنید.
در بسیاری از موارد علت حرف زدن در خواب به عواملی مانند اضطراب شدید، استرس مزمن یا مشکلات در روابط اجتماعی و شغلی ارتباط دارد، بنابراین با کمک حرفهای از یک روانشناس خوب، علل پنهان آن بررسی شده و با استفاده از تکنیکهای درمانی مانند مدیریت استرس و اضطراب، کیفیت خواب و روان شما بهبود پیدا میکند.
اگر شما هم دچار اختلالات خواب یا خوابگویی هستید و به کمک یک متخصص نیاز دارید میتوانید با مراجعه به وبسایت رواندرمان ravandarman.com از خدمات مشاوره و روانشناسی بهترین روانشناسان و متخصصان این پلتفرم استفاده کنید.
در پلتفرم رواندرمان ravandarman به سادگی میتوانید بدون محدودیت جغرافیایی و در زمان دلخواه ، نوبت مشاوره خود را رزرو کنید.
در نهایت، فراموش نکنید شاید شما متوجه حرف زدن در خواب نشوید اما این مساله ممکن است باعث آزار اطرافیان شما شود!
منابع:
https://www.webmd.com/sleep-disorders/talking-in-your-sleep
https://www.sleepfoundation.org/parasomnias/sleep-talking
https://ravandarman.com/blog/sleep-talking/