آوین ویژه»

رای عدم اعتماد پارلمان پرتغال به دولت مراسم عزاداری ایام فاطمیه اول در ارومیه برگزار می شود تماس ایلان ماسک با سعید ایروانی خبرساز شد خوشحال هستم در تبریز گل نخوردیم خطر «ابوعبدالله» برای تل‌آویو کمتر از «صالح العاروری» نبود/ طراح حملات سایبری که بود؟ مسابقات کشتی با چوخه در اسفراین معرفی بهترین هتل‌های کیش / نوروز ۱۴۰۴ کجا بریم؟ مستندهای کوتاه بخش بین‌الملل «سینماحقیقت» مشخص شدند زمین لرزه پنج ریشتری «رشتخوار» خراسان رضوی را لرزاند حرم مطهر امام رضا(ع) در شب نیمه شعبان آخرین وضعیت محور کرج -چالوس سلیمی: طرح «زندگی با آیه ها» به تدبر بیشتر در قرآن می‌انجامد پنجمین نشست «پنجشنبه‌های نظارتی» وزارت ارتباطات/ برنامه‌های سازمان تنظیم مقررات مورد نقد و بررسی قرار گرفت میزان صادرات کالا از گمرکات آذربایجان غربی به ۲.۷ میلیون تن رسید انتقال یک ایرانی به کشور پس از ۱۸ سال حبس در چین فوری/ حکم پزشکیان برای سخنگوی ستاد جلیلی جدیدترین موضع گیری وزیر خارجه سوریه درباره روابط با ایران و روسیه ثبت نام آزمون زبان MSRT در فروردین ۱۴۰۴ آغاز شد

0

افول بورس و رشد صندوق‌های طلا در سایه ریسک‌های سیاسی و تصمیمات بانک مرکزی

  • کد خبر : 85226
  • ۲۳ اسفند ۱۴۰۳ - ۹:۲۶
افول بورس و رشد صندوق‌های طلا در سایه ریسک‌های سیاسی و تصمیمات بانک مرکزی

اقتصادآنلاین – فرزاد حسن‌زاده؛ بازار سرمایه پس از حمله اسرائیل به ایران، روند صعودی چشمگیری را طی کرد و طی ۵۴ روز معاملاتی موفق شد به سطح ۲ میلیون و ۹۴۴ هزار واحد برسد. با این حال، از آن زمان تاکنون، شاخص کل بورس درگیر یک اصلاح طولانی‌مدت شده است. افزایش ریسک‌های سیاسی، استیضاح همتی […]

اقتصادآنلاین – فرزاد حسن‌زاده؛ بازار سرمایه پس از حمله اسرائیل به ایران، روند صعودی چشمگیری را طی کرد و طی ۵۴ روز معاملاتی موفق شد به سطح ۲ میلیون و ۹۴۴ هزار واحد برسد. با این حال، از آن زمان تاکنون، شاخص کل بورس درگیر یک اصلاح طولانی‌مدت شده است. افزایش ریسک‌های سیاسی، استیضاح همتی و تصمیمات بانک مرکزی، بازار سرمایه را وارد این فاز اصلاحی کرده‌اند.

ریسک‌های سیاسی طی این مدت باعث افزایش انتظارات تورمی شده‌اند، به‌گونه‌ای که بخش قابل توجهی از نقدینگی به‌جای ورود به بازار سرمایه که بازاری مولد برای اقتصاد کشور محسوب می‌شود، به سمت بازار‌های موازی مانند دلار، طلا و سکه هدایت شده است.

علاوه بر ریسک‌های سیاسی که خروج نقدینگی از بازار سرمایه را تشدید کردند، سیاست‌های بانک مرکزی نیز نقش مهمی در این روند داشته‌اند. در شرایطی که بازار سرمایه با افت مواجه بوده، صندوق‌های طلا روندی مثبت داشته و نقدینگی فراوانی را جذب کرده‌اند.

بررسی دقیق‌تر نشان می‌دهد که در دو مقطع زمانی که بانک مرکزی برای کنترل قیمت طلا و سکه مداخله مستقیم داشته، بازار سرمایه با افت شدید مواجه شده است.

اولین مقطع زمانی، مربوط به ۲۳ بهمن است؛ زمانی که بانک مرکزی اعلام کرد در بازه ۲۸ تا ۳۰ بهمن اقدام به پیش‌فروش سکه خواهد کرد. این تصمیم، علاوه بر انتقادات و نارضایتی فعالان بازار سرمایه، باعث شد جواد جهرمی، مدیرعامل بورس کالا، در نامه‌ای به معاونت حقوقی ریاست جمهوری خواستار توقف این سیاست شود. بااین‌حال، این اعتراضات تأثیری نداشت و بانک مرکزی سیاست موردنظر خود را اجرا کرد.

در آن بازه زمانی، میزان کل خروج نقدینگی حقیقی از معاملات خرد بازار سرمایه در روز‌های ۲۳، ۲۷ و ۲۸ بهمن به بیش از ۶،۳۶۰ میلیارد تومان رسید که بیشترین خروج پول در ماه بهمن در این ایام رخ داد.

دومین مقطع زمانی مربوط به ۱۶ اسفند است، زمانی که بانک مرکزی با انتشار اطلاعیه‌ای از تصمیم خود برای انتشار گواهی طلا خبر داد. این موضوع موجی از اعتراضات فعالان و کارشناسان بازار سرمایه را به دنبال داشت. در روز‌های ۱۸ و ۱۹ اسفند، بازار سرمایه روندی شدیداً منفی داشت و خروج نقدینگی حقیقی‌ها از بازار شدت گرفت. در پی این اتفاقات، حجت‌الله صیدی از بانک مرکزی درخواست کرد که اجرای این سیاست متوقف شود.

سرانجام، بانک مرکزی در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که اجرای این سیاست را به سال آینده موکول کرده است.

نمودار زیر میزان خروج پول از بازار سرمایه پس از اعلام هرکدام از این سیاست‌های مخرب بانک مرکزی را نشان می‌دهد.

خروج نقدینگی از بازار سرمایه و رشد چشمگیر صندوق‌های طلا در سایه ریسک‌های سیاسی و تصمیمات بانک مرکزی

در حالی که بازار سرمایه، به‌ویژه در یک هفته اخیر، به شدت منفی و نزولی بود و شاهد خروج پول از آن بودیم، صندوق‌های طلا در این روز‌ها مقصدی جذاب برای نقدینگی مردم بودند. روز گذشته نیز صندوق‌های طلا با جذب بیش از ۱۹۰۰ میلیارد تومان نقدینگی، بیشترین میزان نقدینگی را در ماه اسفند به خود اختصاص دادند. این در حالی است که مبلغ قابل توجهی از بازار سرمایه توسط سرمایه‌گذاران حقیقی‌ خارج شده است.

نمودار زیر میزان ورود پول به صندوق‌های طلا را نشان می‌دهد.

خروج نقدینگی از بازار سرمایه و رشد چشمگیر صندوق‌های طلا در سایه ریسک‌های سیاسی و تصمیمات بانک مرکزی
 
در مجموع، می‌توان دلایل مختلفی برای اقبال مردم به صندوق‌های طلا، طلای فیزیکی و سکه مطرح کرد. به عنوان مثال، بازار سرمایه که باید به عنوان یک بازار مولد برای اقتصاد کشور عمل کند، به دلیل ریسک‌های سیاسی و تصمیمات اشتباه نمایندگان مجلس در استیضاح همتی و اقدامات بانک مرکزی، به شدت افت کرده و دچار نوسانات فراوانی بوده است. این بازار نتواسته است رشد پایدار و با ثباتی را تجربه کند. دلیل دیگری که مردم را به سمت طلا سوق داده، این است که اقتصاد ایران سال‌هاست با تورم بالا و بی‌ثباتی روبروست. در این شرایط، مردم برای حفظ ارزش دارایی‌های خود، طلا را به عنوان یک دارایی امن انتخاب کرده‌اند و این انتخاب را در راستای محافظت از سرمایه‌های خود انجام داده‌اند.

لینک کوتاه : https://avindaily.ir/?p=85226

جویای نظرات شما هستیم

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین درج کامنت در آوین‌دیلی
  • کامنت‌های ارسالی شما، ابتدا توسط سردبیر آوینی ما بررسی خواهد شد.
  • اگر کامنت شما، حاوی تهمت یا افترا باشد، منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.