آوین ویژه»

ترامپ: مصر و اردن شماری از ساکنان غزه را خواهند پذیرفت گام‌های بلند نهادهای حوزوی برای تحقق مطالبات رهبری در زمینه «تبلیغ» بازگشت بورس به روزهای اوجش هیولای قرن ۲۱، برق می‌بلعد و سرنوشت کشورها را رقم می‌زند ۱۰۰ میلیارد ریال تجهیزات پزشکی به حوزه انتخابیه دهلران اختصاص یافت کشف ۱۵ کیلوگرم تریاک در اسدآباد کتاب «تاریخ جامع مشایخ دهلی» منتشر شد/زندگی عارفان مسلمان هند وزارت ارشاد شفاف‌سازی می‌کند؛ انتشار نامه‌های عمومی ظرف ۴۸ ساعت ماجرای حادثه امنیتی برای یک کشتی در راس تنوره خلیج فارس چه بود؟ کمپ ماده ۱۶ در بروجرد راه‌اندازی می‌شود هیچکس در ایتالیا مهدی طارمی را دوست ندارد بمب جدید نقل‌وانتقالات استقلال رونمایی شد روایت متفاوت سفیر ایران از دلایل سقوط دولت سوریه بررسی آموزش هوش مصنوعی در مدارس با «پرسشگر» چشم طمع وزیر صهیونیست به کرانه باختری مجموعه صنایع تبدیلی کشاورزی بسته‌بندی گوشت قرمز اصفهان افتتاح شد نخستین روز از پانزدهمین جشنواره مردمی فیلم عمار بازداشت اعضای تیم ترور «ایتمار بن گویر» و پسرش+ عکس

0

ژاپن شبکه عصبی زلزله را در کف اقیانوس کار گذاشت

  • کد خبر : 126101
  • ۲۲ تیر ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۴
ژاپن شبکه عصبی زلزله را در کف اقیانوس کار گذاشت

ژاپن با تکمیل یک پروژه عظیم و بی‌سابقه، توانسته کف اقیانوس آرام را به سامانه‌ای هوشمند برای رصد زلزله‌ها و هشدار سونامی تبدیل کند.

نگار علی- این سیستم جدید که با هزاران کیلومتر فیبر نوری، حسگر و تجهیزات پیشرفته ساخته شده، شباهتی به «سیستم عصبی» برای زمین دارد؛ سیستمی که می‌تواند خطرات را پیش از آن‌که دیر شود شناسایی کند.

این پروژه که شامل سه شبکه‌ی مستقل ولی به‌هم‌پیوسته است (S-net، DONET و N-net) است، اکنون تمامی مناطق زلزله‌خیز اطراف ژاپن را به‌صورت زنده و دقیق پایش می‌کند. سیستم تازه‌تکمیل‌شده‌ی N-net، که در خرداد امسال به پایان رسید، می‌تواند تا ۲۰ ثانیه زودتر نسبت به زلزله و تا ۲۰ دقیقه زودتر نسبت به سونامی هشدار بدهد؛ زمانی حیاتی برای متوقف کردن قطارهای سریع‌السیر، بستن دروازه‌های بندری و نجات جان هزاران انسان.

این سامانه در پاسخ به زلزله مهیب سال ۲۰۱۱ ژاپن ساخته شد؛ زمانی که زلزله‌ای ۹ ریشتری در عمق اقیانوس منجر به سونامی و فاجعه نیروگاه اتمی فوکوشیما شد و بیش از ۲۰ هزار کشته برجای گذاشت. در آن زمان، تجهیزات لرزه‌نگاری زمینی نه‌تنها بزرگی واقعی زلزله را به‌درستی اندازه‌گیری نکردند، بلکه هشدار سونامی نیز با تأخیر صادر شد.

ژاپن شبکه عصبی زلزله را در کف اقیانوس کار گذاشت

اما حالا ژاپن به نخستین کشور جهان تبدیل شده که تمام «زون‌های فرورانش» اطراف خود را به‌طور مستقیم و لحظه‌ای زیر نظر دارد. هر یک از ایستگاه‌های کف اقیانوس مجهز به حسگرهایی مانند شتاب‌سنج، لرزه‌نگار و فشارسنج‌های پیشرفته هستند و داده‌ها را از طریق کابل‌های زیرآبی به مراکز کنترل منتقل می‌کنند.

به‌گفته‌ی هارولد توبین، زمین‌لرزه‌شناس دانشگاه واشنگتن، این سیستم فقط برای هشدار فوری نیست؛ بلکه ابزار بی‌نظیری برای شناخت بهتر عملکرد گسل‌هاست. او می‌گوید: «با این سیستم، حتی حرکت‌های بسیار آهسته و بدون لرزش هم قابل تشخیص هستند؛ حرکت‌هایی که ممکن است نشانه‌ی زلزله‌ای بزرگ در راه باشند.»

در همین حال، دانشگاه کاردیف در ولز نیز پروژه‌ی جدیدی به نام GREAT را راه‌اندازی کرده که از حسگرهای صوتی زیرآبی طراحی‌شده برای شناسایی انفجارهای اتمی استفاده می‌کند تا سونامی‌های احتمالی را پیش‌بینی کند. این فناوری با استفاده از هوش مصنوعی، در کمتر از چند ثانیه بزرگی زلزله، نوع گسل و احتمال سونامی را ارزیابی می‌کند.

در سوی دیگر اقیانوس آرام، اما وضعیت متفاوت است. در حالی که ژاپن شبکه‌ای عظیم از حدود ۶ هزار حسگر زمینی و دریایی دارد، گسل بسیار خطرناک «کاسکادیا» در سواحل آمریکای شمالی، تنها با یک کابل و سه لرزه‌نگار زیر دریا کنترل می‌شود. این در حالی است که زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۹ ریشتر در این گسل کاملاً محتمل است.

کارشناسان هشدار می‌دهند که حتی یک دقیقه هشدار زودتر می‌تواند جان میلیون‌ها نفر را نجات دهد و جلوی فاجعه‌ای به بزرگی فوکوشیما را بگیرد. اما ایالات متحده هنوز راه زیادی در پیش دارد تا به سطح آمادگی ژاپن برسد.

منبع: scientificamerican

۲۲۷۲۲۷

لینک کوتاه : https://avindaily.ir/?p=126101

جویای نظرات شما هستیم

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین درج کامنت در آوین‌دیلی
  • کامنت‌های ارسالی شما، ابتدا توسط سردبیر آوینی ما بررسی خواهد شد.
  • اگر کامنت شما، حاوی تهمت یا افترا باشد، منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.